Tuomo Kangasmaa

TUOMO KANGASMAA, oululainen kuvataiteilija.

– syntynyt 1965 Kemissä

Millaista taidetta teet?
Mediataidetta. Lähinnä videoita, äänitöitä, erilaisia installaatiomuotoja.

Miten sinusta tuli taiteilija?
Koulutuksen kautta.

Mistä saat inspiraatiosi?
Minä vain teen. Ei minulla sellaista suurta inspiraatiota ole. Pitää vain alkaa tekemään. Aika lailla mietin idean päässäni. Tekemiseni on idealähtöistä. Mietin ensin jonkin idean ja sitten mietin, miten sen toteutan ja yritän sen toteuttaa.

Mitä taide merkitsee sinulle?
Kyllä se ammatti on ja eräänlainen vuorovaikutuskanava, ja sellaisena se on aika tärkeä. Se on myös jonkinlainen yhteisö.

Onko tyylisi muuttunut ajan saatossa? Miten?
En osaa sanoa, onko tyylini muuttunut hirveän paljon, olen tehnyt aika monenlaista taidetta. Olen aloittanut teatterissa, ollut tanssitaiteessa ja sitten on vielä tullut tämä mediataide ja jossain määrin kuvataide, mutta lähtökohtani ei ole kuvataiteessa. En esimerkiksi ole mikään maalari. Oma tyylini on säilynyt kohtuullisen samanlaisena.

Lempivärisi?
Sininen on varmaan lempivärini.

Tuomo Kangasmaa: Valkoinen elefantti - valokuvanäyttely julkiseen tilaan.

Tuomo Kangasmaa: Valkoinen elefantti – valokuvanäyttely julkiseen tilaan.

Ketkä ovat suosikkitaiteilijasi?
Katson taidetta mutta en juurikaan merkkaa taiteilijoiden nimiä ylös. Suosikkitaiteilijani ovat enemmän vanhassa taiteessa, vaikka seuraan nykytaidetta ja teen itse ihan erilaista. Pidän monista suomalaisista maisemamaalareista, joistakin naismaalareista. Lähinnä minua itseäni kiinnostaa ne naismaalarit, siellä on esimerkiksi sellaisia kuin Fanny Churberg, Emma Gyldén.

Mikä on onnellinen paikka sinulle?
Varmaan joku mielikuvituspaikka. Joku mielen paikka.

Miten löysit tiesi Hiukkavaaraan?
Minulla ja vaimollani oli työtila Teatrialla, Limingantullissa. Sieltä piti lähteä, kun se rakennus purettiin ja alueelle alettiin rakentaa asuntoja. Etsimme uutta työtilaa, ja tulimme tänne kun täällä oli vapaa huone.

Mikä Hiukkavaarassa työskentelyssä on hyvää/mitä haluaisit muuttaa?
Siinä on hyvät ja huonot puolensa, että tämä on vähän etäällä. Tänne pitää lähteä, kun tämä on vähän kaukana. Toisaalta se on myös kiva, kun tämä on kaukana ja vähän erillään toisista. Tämä on ihan sopiva tällainen raffi paikka, täällä ei ole valmista. Se on mielestäni hyvä piirre.

Miten asiakkaat löytävät taiteesi ja miten myyntiä voisi kehittää?
Se onkin hyvä kysymys, koska en oikeastaan myy mitään. Kyllähän myyntiä ja markkinointia voisi tehostaa, mutta tuon muotoisten teosten mitä teen, asiakkaat eivät ehkä ole koteja tai perheitä. Jos teen vaikka ääniteoksen tai jonkin videon ja sitä myisi dvd-kopiona suoraan asiakkaalle, niin siitä ei kuitenkaan saisi kovin paljon rahaa yksittäisenä kappaleena myynnistä, niin onhan se vaikeaa. Ehkä minun pitäisi miettiä, keitä asiakkaani ovat ja yrittää kohdistaa niiden ihmisten katse töihini. Kyllä taiteeni on omasta mielestäni sellaista, että teen sen kaikille ihmisille. Sen muoto on vain helposti sellainen, että sitä ei voi laittaa olohuoneen seinälle. Teen tosin myös valokuvia, mutta myöskään valokuvien myynti ei ole kovin helppoa. Ehkä minun pitäisi pystyä myymään kalliita yksittäisiä töitä jollekin instituutiolle, tai myydä ideani. Ja sitten tehdä työpalveluna jotain osana toisen teosta, se on myös yksi vaihtoehto. Olen tehnyt myös jonkin verran teatterin lavasteisiin osioita.

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s